Zdědili jsme byt po babičce. Jak ho prodáme co nejvýhodněji?

Byty, které majitel získá jako dědictví, prodávám velmi často. Důvody jsou různé – dědic se potřebuje vypořádat s příbuznými, chce získat peníze na splacení hypotéky nebo rekonstrukci vlastního bydlení, rád by dal dětem peníze na rozjezd podnikání nebo se vydal na vysněnou dovolenou. Případně si prostě nechce přidělávat starosti. Přečtěte si, jak prodej takového bytu obvykle probíhá.

Odhad ceny připravím zdarma a přichystám byt k prodeji

Prodávající se mi obvykle ozvou ve chvíli, kdy ještě běží dědické řízení a potřebují odhad tržní ceny nemovitosti pro notáře. Odhad jim připravím zdarma. Stačí mi k tomu jedna návštěva bytu. 

Když se domluvíme na spolupráci, pustím se rovnou do přípravy bytu k prodeji, abychom neztráceli čas. Důležité je byt kompletně vyklidit a vymalovat na bílo.

Někdy se práce ujmou sami dědicové, občas mě poprosí o kontakt na spolehlivého řemeslníka, nebo mi předají klíče, abych se o všechno postarala. Ráda se v tom zákazníkům přizpůsobím.

„Byty po rodičích nebo babičce často vyžadují výměnu jádra, nové rozvody nebo jinou rozsáhlou rekonstrukci. Dědicům ale doporučuji, aby se do úprav před prodejem nepouštěli. Neznají vkus budoucího majitele, rekonstrukce se může protáhnout a vyjde draho, takže se jim investice ani nevyplatí. Mám zkušenost, že noví majitelé preferují, když si mohou byt předělat podle sebe.”
Albina Kashkarova, realitní makléřka RE/MAX Alfa

Při přípravě bytu spolupracuji s home stagerkou – specialistkou, která zařídí, aby i byt před rekonstrukcí vypadal skvěle a zájemce se do prostoru zamiloval.

Jakmile skončí dědické řízení, začínám s prodejem bytu

Pro úspěšný prodej bytu je zásadní profesionální prezentace. Do bytu pozvu fotografa interiérů, který vykouzlí fotky jako z časopisu, zpracuji půdorys bytu, natočím video a připravím další propagační materiály.

Následuje inzerce v online prostředí a na Proseku. Zákazníky často překvapí, jak a kde o bytu na prodej informuji. Perfektně mi fungují:

  • plachta na balkoně,
  • letáky v okolí
  • a auto s reklamou zaparkované na místě, kudy chodí davy lidí.

Pak uspořádám prohlídkový den, někdy jeden, jindy dva termíny. Prodávající pravidelně o všem informuji. Nezatěžuji je detaily, ale aspoň jednou týdně jim zavolám, kam jsme se posunuli.

Po prohlídkách podají zájemci nabídky. Formálně je zkontroluji, ověřím, jestli mají zajištěné financování v bance a přinesu je svým zákazníkům i s doporučením, kterou zvolit. A tím je pro ně skoro hotovo – setkáme se už jen při podpisu smluv. 

O zbytek se postarám sama. Zařídím převod nemovitosti i peněz a předám byt novému majiteli.

„Jsem z práce Albiny Kashkarové nadšená. Zdědila jsem byt po rodičích a vůbec netušila, jak postupovat. Paní Albina mi na začátku vše vysvětlila a uklidnila mě. Připravila byt k prodeji a našla mi solidního kupce. Vyřídila veškeré papírování a já to měla úplně bez starostí. Nedokážu ani domyslet, kolik nervů a času mi její služby ušetřily. Děkuji moc.”
Soňa Nováková, Praha

Taky chcete prodat zděděný byt? Ráda vám s tím pomůžu tak, abyste to měli zcela bez starostí. Zavolejte mi na 774 849 270 nebo napište na e-mail albina.kashkarova@re-max.cz.

Čtěte také

Rozrostla se nám rodina,  potřebujeme do většího bytu

Rozrostla se nám rodina, potřebujeme do většího bytu

Tibique consul in at eum sed alterum mei putant veniam virtute tale delicata scaevola ex at. Id definitiones legere ius mei vel eam assentior

Už tady nechci bydlet. Jak prodat byt, ve kterém se mi nelíbí?

Už tady nechci bydlet. Jak prodat byt, ve kterém se mi nelíbí?

Tibique consul in at eum sed alterum mei putant veniam virtute tale delicata scaevola ex at. Id definitiones legere ius mei vel eam assentior

Mám dluhy. Jak nepřijít o byt

Mám dluhy. Jak nepřijít o byt

Někdy se člověk dostane do tíživé finanční situace. Důležité je jednat včas a nenechávat řešení problému na poslední chvíli. Tady je příběh jednoho z mých klientů a jedno z možných řešení.