Rozrostla se nám rodina, potřebujeme do většího bytu

Aby se Vodičkovi mohli nastěhovat do většího, museli nejprve prodat malý byt na Proseku. Zkusili to sami, ale spálili se. Poradila jsem jim, jak správně načasovat rezervaci nového bydlení a sehnala jim kupce původního bytu. Přečtěte si, jaký je ideální postup při stěhování do většího.

Nejprve to zkusili sami, ale nevyšlo to

Začalo to jedním telefonátem. Paní Vodičková mi řekla, že chtějí s manželem prodat byt na Proseku. „Už se tam nevejdeme a potřebujeme peníze na větší byt. Mohla byste mi říct, za kolik by bylo možné náš byt prodat?” 

Častá otázka, ale odhady po telefonu profesionál nedělá. Domluvili jsme si proto schůzku, ale na poslední chvíli mi ji zrušili – Vodičkovi se rozhodli byt prodat sami, bez realitky, aby ušetřili na provizi

Uběhlo pár týdnů. Zavolala jsem paní Vodičkové, jestli přeci jen nepotřebuje s něčím pomoct.

Paní působila nešťastně. Známý jim poradil zveřejnit inzerát na bezrealitky.cz. Ozvalo se jim několik makléřů, kteří byt začali inzerovat sami. „Tím se to ale úplně zvrtlo. Několikrát se stalo, že mi zazvonil telefon od neznámého makléře, který stál na chodníku před domem, že k nám za chvíli přivede zájemce. Nedal nám vůbec čas se připravit. Máme malé děti, tak se bojíme o soukromí,” stěžovala si paní Vodičková s tím, že žádnou nabídku na odkup bytu zatím nedostali.

Vodičkovi jsem uklidnila a připravila pro ně plán

Prodej svépomocí jsme zastavili, sešli jsme se a zmapovali situaci. Vodičkovi zatím:

  • nenašli vážného zájemce o svůj byt
  • a nevybrali si ani nový byt, protože nevěděli, jestli a kdy získají peníze za byt původní.

Poradila jsem jim, aby pokračovali v hledání nového bydlení a ve chvíli, kdy narazí na ten správný byt, ať uzavřou rezervační smlouvu na tři měsíce. Tolik času jsem totiž potřebovala, abych prodala jejich byt.

Připravila jsem odhad ceny, aby věděli, kolik za byt určitě dostanou. Protože Vodičkovi chtěli prodejem bytu financovat pořízení nového bydlení, byla jsem v odhadu velmi opatrná – nechtěla jsem je dostat do situace, kdy zaplatí rezervační poplatek třeba 100 tisíc korun a přijdou o něj, protože si nový byt nakonec nebudou moct dovolit.

„Při odhadu ceny bytu neházím na stůl náhodná čísla, abych člověka nadchla. Mám detailní přehled o cenách za několik posledních měsíců. Díky tomu prodávající pozná reálnou hodnotu bytu, která se zpravidla příliš neliší od částky v kupní smlouvě.“
Albina Kashkarova, realitní makléřka RE/MAX Alfa

Manželům Vodičkovým jsem také vysvětlila, jak bych jejich byt prodávala. Používám metodu podání nejlepší nabídky, která se podobá aukcím, ale aukce to není.

Jde o poměrně náročný způsob prodeje, při kterém realitní makléř musí:

  • nemovitost na prodej správně připravit,
  • stanovit cenu, která přiláká zájemce,
  • aktivně inzerovat na správných místech
  • a otevřeně komunikovat se všemi zájemci.

Podepsali jsme smlouvu a pustila jsem se do práce 

Příprava bytu k prodeji není nikdy snadná. U Vodičkových to bylo ještě komplikovanější, protože v bytě pořád bydleli a to s malými dětmi i zvířaty. Přesto výsledek stál za to – když viděli fotky a celý inzerát, shodli se, že jejich byt vypadá jako z časopisu.


Pak jsem se pustila do propagace. Umístila jsem banner, roznesla letáky po okolí, nastavila reklamu na Facebooku, dala reklamu na auto, zveřejnila inzeráty na realitních portálech a oslovila klienty ze své databáze. Bylo to hodně práce, ale o prodeji bytu se dozvěděl celý Prosek.
„Vodičkovi mezitím našli byt, který je nadchl a zarezervovali si ho. Protože byl připravený k nastěhování, poradila jsem jim, aby se domluvili s prodávajícím a do bytu se ihned nastěhovali. Stálo je to pár tisíc navíc, ale měli klid od prohlídek. A také mohli prodat byt za víc peněz, protože prázdný byt se prodává lépe.“
Albina Kashkarova, realitní makléřka RE/MAX Alfa

Za 3 měsíce od začátku spolupráce měli Vodičkovi peníze na účtu

Uspořádala jsem dva prohlídkové dny, kdy se na byt přišlo podívat 21 zájemců. Čtyři lidé podali své nabídky, Vodičkovým jsem je předala i s doporučením a oni vybrali tu nejlepší.

Pak jsem se pustila do právních věcí. Probrala jsem všechno potřebné s hypotečním poradcem kupujícího, právník připravil smlouvy, předložila jsem dokumenty na katastr nemovitostí, předala klíče novému majiteli a zařídila přepis energií.

Za tři měsíce od podpisu smlouvy měli Vodičkovi peníze na účtu a podepsali smlouvu na nový byt.

„Mnoho z nás má zkreslený pohled na realitní makléře. Jejich pověst bohužel pošpinili ti, co tuto práci dělají jen pro peníze. Nikoliv proto, aby pomohli druhým a vysvětlili jim fungování světa realit. Věřím v náhodu a jedna taková mě dostala až k paní Albině Kashkarové. Vážená paní Albíno, DĚKUJI za každou vteřinku Vašeho času, který jste vložila do prodeje našeho bytu. DĚKUJI za úsilí, které jste Vy a Vaši kolegové věnovali přípravě bytu k prodeji. DĚKUJI za Vaše vlídná slova a hřejivé podání ruky, pokaždé když jsem měla strach, že se něco nepovede podle plánu. DĚKUJI za kroky, díky, kterým jsme došli tam, kde jsme. DĚKUJI, že jste taková, jaká jste. A přeji Vám, ať takovou zůstanete i nadále. S přátelským pozdravem Vodičkovi.“

Taky už vám je doma těsno? Ráda vám pomůžu s prodejem stávajícího bytu a poradím, jak najít nové bydlení. Zavolejte mi na 774 849 270 nebo napište na e-mail albina.kashkarova@re-max.cz.

Čtěte také

Zdědili jsme byt po babičce. Jak ho prodáme co nejvýhodněji?

Zdědili jsme byt po babičce. Jak ho prodáme co nejvýhodněji?

Tibique consul in at eum sed alterum mei putant veniam virtute tale delicata scaevola ex at. Id definitiones legere ius mei vel eam assentior

Už tady nechci bydlet. Jak prodat byt, ve kterém se mi nelíbí?

Už tady nechci bydlet. Jak prodat byt, ve kterém se mi nelíbí?

Tibique consul in at eum sed alterum mei putant veniam virtute tale delicata scaevola ex at. Id definitiones legere ius mei vel eam assentior

Mám dluhy. Jak nepřijít o byt

Mám dluhy. Jak nepřijít o byt

Někdy se člověk dostane do tíživé finanční situace. Důležité je jednat včas a nenechávat řešení problému na poslední chvíli. Tady je příběh jednoho z mých klientů a jedno z možných řešení.